De ce companiile americane au inceput sa paraseasca China
Politicile guvernului american incep sa lase urme din ce in ce mai vizibile in ceea ce priveste relatia comerciala cu China, tara pe care presedintele Donald Trump o considera ostila, din cauza metodelor subversive economice pe care le foloseste pentru a castiga avantaje strategice cu efecte pe termen lung.
Unul dintre avantajele castigate de catre statul chinez, este acela de a convinge multe companii americane sa isi relocheze productia din SUA in China, oferind facilitati pe care acestea nu le-ar fi primit nicaieri in lume.
Pana in anii trecuti, relocarea activitatilor in China a reprezentat o varianta de luat in seama petru toti producatorii care doreau sa isi eficientizeze costurile, datorita lanturilor de furnizori locale, costurilor scazute cu forta de munca, precum si a politicilor de mediu permisive.
Aceasta migratie spre China a companiilor americane din ultimii 20 de ani, a lasat urme adanci in economie, multi lucratori industriali pierzandu-si locurile de munca, lasand zone intregi calamitate din punct de vedere economic.
In momentul in care actualul presedinte american a preluat functia, acesta a promis ca va rezolva problema relocarilor companiilor din China, tara pe care a desemnat-o ca fiind responsabila pentru situatia defavorabila in care se gaseau o parte dintre lucratorii americani.
Acest aspect a contribuit la declansarea unui adevarat razboi comercial intre Statele Unite si China, cu tarife de import impuse de ambele tari, fiecare parte sperand la gasirea unei solutii favorabile.
Odata cu inrautatirea conditiilor comerciale si a cresterii costurior de productie din China, companiile americane din domeniul productiei de bunuri au inceput sa urmeze iarasi calea exodului, dar nu spre patria mama, asa cum s-ar crede, ci spre alte tari care pot asigura costuri de productie scazute, cum ar fi Mexic, India sau Vietnam.
Acest proces a inceput sa se accelereze in acest anului, din cazuza pandemiei de coronavirus cu care s-a confruntat prima data China, care in acel moment devenise in ochii investitorilor o tara potential instabila.
Din pacate costurile ridicate de productie de pe taramul american au contribuit la relocarea redusa a productiei inapoi in SUA, in pofida reducerilor de taxe aplicate pentru exportatori.
Aceasta tendinta de relocare si refacere a lanturilor de furnizori pare sa favorizeze alte tari slab dezvoltate, in care costurile pot fi mentinute la un nivel destul de scazut.
Compania americana GoPro, a anuntat relocarea productiei din China in Mexic, preferand sa isi asume riscul unor tarife impuse Mexicului din cauza imigratiei necontrolate, decat sa revina in Statele Unite.
In anul 2020, acest razboi comercial pare a fi intrat intr-o perioada de acalmie, fapt datorat pandemiei de coronavirus care a incetinit momentan fluxul economic mondial, insa tendintele pentru majoritatea companiilor amecicane sunt destul de clare, iar parasirea Chinei ca si locatie de productie reprezinta o certitudine.
Se pare ca pentru o economie ajunsa maturitate, cum este cea americana, va fi greu sa atraga producatori de bunuri de larg consum, iar initiativa presedintelui Donald Trump de a reduce dependenta tarii sale de importuri a ajuns intr-un punct mort, fiind necesare alte politici pentru a convinge producatorii sa revina.