De ce chinezii doresc sa renunte rapid la masinile cu motoare termice

De ce chinezii doresc sa renunte rapid la masinile cu motoare termice
Distribuie daca iti place articolul

In ultimii ani China a lansat o strategie de evolutie tehnologica sustinuta, cuprinsa in planurile cincinale, adoptat cu scopul de a impinge tara intr-o alta dimensiune a unui viitor glorios.
In afara de progresele inregistrate in domeniile infrastructurii si automatizarii, industriei auto din aceasta tara i-au fost trasate sarcini clare, avand scopul de a produce un numar cat mai mare de autovehicule propulsate electric.

Avand la dispozitie toate mijloacele pentru a produce acumulatorii necesari stocarii unor mari cantitati de energie, pentru a asigura o autonomie mare, China a inceput sa electrifice mai intai autobuzele, cu scopul de a asigura in marile orase un transport independent de combustibilii fosili de orice fel.
In acest moment, aproape toti producatorii de masini din aceasta tara, au in gama de produse cel putin un autovehicul electric, oferind preturi competitive, precum si conditii convenabile de servisare.

In afara de faptul ca masinile electrice sunt mult mai simplu de construit decat cele clasice, acestea sunt compuse dintr-un numar mai mic de piese in miscare, fiind mai usor de intretinut de catre proprietari, astfel nefiind necesar schimbul periodic de ulei, sau alte interventii specifice.

Problema costului inlocuirii acumulatorilor uzati a fost eliminata prin subventionarea de catre guvern a pretului acestor componenete, rezultand un cumul de factori care favorizeaza achizitia unei masini electrice.

Dar care sunt factorii care au determinat cu adevarat acest efort rapid de a schimba paradigma transportului auto din China?
Avand o preocupare mai redusa fata de mediu sau de sanatatea locuitorilor, cu orasele invaluite permanent in smog rezultat de la incalzirea cu carbune sau de la fabricile din jurul acestora, se pare ca situatia petrolului ar fi una dintre cauzele strategice care au provocat aceasta schimbare.

Petrolul, una dintre resursele cele mai disputate pe aceasta planeta, se gaseste in cantitati insuficiente in China, fapt care favorizeaza importurile din tarile arabe si implicit dependenta fata de acestea.

Dependenta de petrol poate fi un aspect mai putin util unei tari, prin prisma jocurilor politice la nivel mondial care se fac in jurul acestei resurse.

Pretul petrolului poate varia destul de mult, in functie de mai multi factori externim pe care o singura tara nu ii poate tine sub control, ajungand sa influenteze in final atat situatia economica, cat si nivelul de trai al oamenilor.

Chinezii au realizat ca atata vreme cat tara lor depinde de importul petrolului, viitorul poate fi incert, de aceea au luat problema in serios si au inceput sa realizeze schimbarea pe care o doreau.

Planul prevede ca pana in anul 2050 China sa nu mai utilizeze petrol de import, acoperindu-si necesarul din productia proprie, astfel incat sa nu mai fie implicata in batalia pentru aceasta resursa epuizabila, care se va reduce considerabil pana la acea data.
Este posibil ca acest plan sa aiba sens, deoarece pretul si disponibilitatea petrolului poate sa reprezinte o mare problema in anii care urmeaza.

admin@

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *