Sistemul de supravegere integigent – o necesitate sau o limitare a libertatilor

Sistemul de supravegere integigent – o necesitate sau o limitare a libertatilor
Distribuie daca iti place articolul

Asa cum era mentionat in cartea denumita 1984 a lui Orwell, lumea era transformata intr-o distopie generalizata totalitatara in care oamenii erau oprimati total si urmariti printr-un sistem sofisticat de supraveghere.
Un guvern totalitar era cel care controla destinele oamenilor, interzicandu-le pana si cele mai intime ganduri sau libertati, iar abaterea de la reguli ducea implicit la tortura, munca fortata intr-un lagar sau executie.

Un astfel de sistem poate fi intalnit in Coreea de Nord a zilelor noastre, in care guvernul comunist exercita controlul total asupra populatiei, iar orice abatere de la regulule partidului comunist, poate trimite o persoana impreuna cu rudele acesteia in lagare de munca.
Putem spune ca respectiva tara functioneaza, cu mici exceptii, dupa regulile descrise in cartea de mai sus, cu aproximativ 5% din populatie incarcerata in lagare de munca, iar restul traind intr-o saracie si teroare cumplita.

In China zilelor noastre a fost inaugurat un sistem inteligent de supraveghere a populatiei, care consta intr-un numar foarte mare de camere de supraveghere si microfoane conectate la o baza de date uriasa, in care fiecare cetatean este reprezentat tabelar si notat cu ‘puncte sociale’ in functie de comportamentul pe care il are, precum si parerea despre partidul unic sau liderul suprem.

Sistemul de camere de supraveghere este acompaniat de un program de recunoastere faciala sofisticata, astfel incat acesta poate urmari in mod automat un individ, de la iesirea pe usa imobilului, in tot orasul, pana cand se intarce iarasi acasa.
In cazul in care un cetatean se abate de la regulile de conduita sociala corecte, traversand strada pe culoarea rosie a semaforului sau aruncand o hartie pe jos, acestuia ii vor fi scazute din punctele sociale existente.

Punctele sociale pot fi folosite in mod automat atunci cand cetatenii doresc sa achizitioneze diverse servicii, cum ar fi biletele de avion sau abonamentele de transport in comun, pe care le vor plati mai scump in cazul in care vor avea un punctaj social slab.
In acest mod, statul se asigura ca cetatenii sai sunt supravegheati corespunzator si ca infractionalitatea este redusa aproape de minim.

Un sistem de acest tip aflat in mana unui guvern comunist, poate a fi un mijloc eficient de reprimare impotriva cetatenilor, acestia putand fi taxati mult mai drastic in viitor, iar controlul asupra lor poate fi exercitat foarte strict dupa modelul Coreea de Nord.

Privind astfel de sisteme si gandindu-ne la modul in care ar putea fi utilizate de catre guverne potential abuzive, este imposibil sa nu se nasca in mintea noastra atat ingrijorare cat si alte intrebari.
Cum ar putea un cetatean al unui astfel de stat, sa scape dintr-un astfel de sistem Owrelian, altfel decat prin imigratia intr-o lume si asa aglomerata?
Cum s-ar putea proteja locuitorii unor state democrat-capitaliste de astfel de sisteme care ar putea fi ipotetic instalate in viitor?

Aceste intrebari ar trebui sa ne preocupe mai mult, iar in acelasi timp este necesar sa fim atenti la votul pe care il acordam democratic la fiecare 4 sau 5 ani.
Democratia este o lupta continua a tuturor cetatenilor impotriva oricaror partide sau forte care doresc sa le sprime drepturile sau sa ii subjuge.

admin@

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *