Atributiile pe care un vin bun trebuie sa le detina
Atunci cand achizitionam vin rosu de la Girboiu nu trebuie sa ne facem nicidoata griji in privinta calitatii sale. Vinul de la aceasta crama este realizat doar din struguri crescuti in mod natural pe sol romanesc.
Calitatea vinului este un subiect masiv. Nu este chiar surprinzator ca exista nenumarate carti si eseuri pe acest subiect. Nu exista un consens general in randul criticilor si cunoscatorilor de vin cu privire la ce este calitatea si cum ar trebui sa o masuram.
Teoretic, calitatea este un factor obiectiv. Ca atare, calitatea este masurabila si explicabila. In practica, insa, conceptul de calitate a vinului este mult mai evaziv. Si nu este imun la subiectivitate. Nu este un efort usor sa separati calitatea absoluta de gustul subiectiv, mai ales cand vinul este proaspat. Desi accept ca nu este o sarcina usoara, o vad ca fiind singura modalitate de a intelege pe deplin vinul.
Scopul este de a dezvolta o abordare obiectiva a calitatii vinului. Din acest motiv, aveti nevoie de un set de criterii de calitate care sunt:
Obiectiv: evaluarea lor nu depinde de preferintele personale ale degustatorului;
Masurabil: aveti un set de valori pentru a evalua criteriile;
Transferabil: semnificatia criteriilor de calitate este clara si impartasita intre iubitorii de vin.
Exista diferite elemente care trebuie sa fie in echilibru intre ele. Echilibrul se manifesta de obicei la diferite dimensiuni. Cateva exemple:
La vinurile albe, aciditatea si alcoolul/zaharul ar trebui sa se potriveasca. Daca aciditatea nu este suficienta in comparatie cu nivelul de dulceata al vinului, bautura va parea seaca.
Pentru vinurile rosii, taninurile, aciditatea si alcoolul ar trebui sa fie toate in echilibru
Fructele/zaharul pe de o parte si aciditatea/taninurile pe de alta parte ar trebui sa fie in simetrie
Daca se foloseste stejar, trebuie sa existe un echilibru intre aromele primare si secundare, pentru a evita aromele de lemn care acopera nuante fructate si proaspete.
La nivel general, fiecare element ar trebui sa fie bine integrat in profilul aromatic al vinului. In mod ideal, componentele si aromele vinului ar trebui sa se uneasca intr-o armonie perfecta. Daca componentele apar separate sau ceva iese in evidenta in detrimentul altora, atunci vinul este lipsit de echilibru.
Un vin care are arome diluate si slabe nu este un vin superb. Pe de alta parte, un vin concentrat, cu arome definite si puternice, este mai probabil unul de calitate. Vinurile grozave prezinta definitie si claritate a aromelor. Diferitele arome sunt percepute ca concentrate, precise si expresive. Dimpotriva, daca aromele apar neclare, acest lucru scade calitatea generala a vinului.
Vinurile excelente sunt complexe si multistratificate. Acestea afiseaza o gama larga de arome si nuante diferite. Ai nevoie de timp pentru a trece prin toate subtilitatile lor. Buchetele lor evolueaza, dezvaluind nenumarate arome. Un vin complex este patruns de un mister, care este dezvaluit doar treptat. Trebuie sa te intorci la vin din nou si din nou pentru a-si desfasura complexitatile. O inghititura duce la alta. Un pahar la altul. Girboiu este un producator care isi castiga reputatia prin gama de vinuri deosebite, precum vin rose Livia sau Bacanta Feteasca Neagra!