Ce este Internet of Things si cu ce ne poate ajuta
In locuintele noastre se gasesc foarte multe aparate pe care le folosim zilnic si de care incepem treptat sa devenim dependenti, dar in acelasi timp acestea tind sa ne consume o buna parte din timpul nostru liber.
Este necesar sa pornim de fiecare data aspiratorul, masina de spalat vase, aragazul sau cuprorul cu microunde, pentru ca apoi sa fie cenesar sa le oferim reglajele si setarile corespunzatoare pentru ca acestea sa functioneze corect.
Odata cu inmultirea numarului de aparate, devine din ce in ce mai greu sa le supraveghem corespunzator.
Din pacate timpul nostru liber este din ce in ce mai limitat si nu mereu ne aducem aminte ca am lasat aragazul pornit, aspiratorul necuratat, sau masina de spalat vase plina cu resturi.
Doar in Statele Unite exista aproximativ 300000 de incendii casnice cauzate de utilizarea necorespunzatoare sau lipsa de supraveghere a electrocasnicelor.
Singura solutie este un sistem de management inteligent al tuturor dispozitivelor pe care le folosim in viata de zi cu zi.
Ce este IOT.
IOT sau Internet of Things reprezinta o forma de comunicare independenta si autonoma a dispozitivelor prin intermediul internetului, fara a fi nevoie de interventia omului.
Acest tip de conectivitate presupune un grad ridicat de automatizare precum si o aplicatie de management care sa controleze dispozitivele inscrise.
Toate tehnologiile necesare exista deja, urmeaza sa le interconectam pentru a le face sa functioneze la adevaratul potential in avantajul nostru.
Sa ne imaginam scenariul viitorului in care IOT este o realitate prezenta peste tot in jurul nostru si are grija ca viata noastra sa fie mai buna.
Telefonul nostru va fi gazda aplicatiei de management a tuturor lucrurilor pe care le folosim, de la electrocasnice pana la masina si locul de parcare.
Fiecare aparat pe care vom folosi, va fi conectat la internet printr-un router wireless sau prin intermediul tehnologiei 5G.
Dimineata, cu 5 minute inainte de a ne trezi, ceasul nostru inteligent va incepe sa emita vibratii subtile, facandu-ne trezirea mai placuta.
Prin intermediul ceasului inteligent care a transmis deja informatii telefonului mobil, dupa ce a citit semnele noastre vitale, acesta din urma a transmis filtrului de cafea instructiuni clare pentru a prepara o cafea tare.
In cateva minute frigiderul incepe sa incalzeasca alimentele lasate de cu seara in sectiunea dedicata micului dejun si are de grija sa le pastreze calde pana cand vom termina de savurat cafeaua.
Pentru ca vremea este insorita, dressing-ul va afisa pe ecranul oglizii sugestiile de tinuta si apoi le va trimite pe banda in zona in care ne imbracam.
Masina ne va astepta in parcare cu motorul deja incalzit, gata de plecare, iar in momentul in care parcarea noastra va ramane goala, sistemul de bariere inteligente va putea inchiria locul de parcare oricui doreste, pe o durata de timp limitata.
Pe drumul spre serviciu masina va conduce autonom si in tot acest timp ne va citi principalele titluri din ziarele preferate, apoi citindu-ne retina si sesizand plictiseala, ne va intreba daca dorim sa ascultam melodiile preferate.
Odata ajunsi la birou, calculatorul ne va asteapta deschis cu agenda pregatita si evenimentele organizate in functie de importanta lor, asa ca ziua va putea incepe in cele mai bune conditii.
Seara, telefonul va comunica aparatelor din casa ca urmeaza sa ajungem, chiar la timp pentru ca sistemul de climatizare sa ne pregateasca temperatura preferata, aspiratorul sa finalizeze curatenia, iar frigiderul sa ne astepte cu cumparaturile deja facute, dupa ce a comandat online mancarea noastra preferata.
Acestea nu sunt scenarii dintr-un film SF, ci tehnologii care deja exista, dar care nu sunt inca interconectate, de aceea avem nevoie mai mult ca oricand de Internet of Things si credem ca viitorul va fi al celor ce il vor utiliza in propriul avantaj.