Nikon D3/D3s

Nikon D3/D3s
Distribuie daca iti place articolul

Canon a fost primul producător care a lansat cu succes pe piață un aparat foto digital în format clasic, EOS 1Ds, în 2002. Timp de cinici ani nici o altă companie de imagistică nu a detronat conglomeratul japonez de pe prima treaptă a podiumului. Sferele de putere aveau să se schimbe odată cu lansarea de către Nikon a lui D3. D3 a fost primul aparat foto digital Nikon cu un senzor asemănător formatului clasic (24 x 36 mm), care a readus compania niponă în vârful ierarhiei în ceea ce privește vânzările de aparate foto profesioniste.

Anunțat pe 23 august 2007, alături de „fratele mai mic”, D300, primul aparat full frame produs de Nikon, D3, avea un senzor de 12,1 MP, conceput de Nikon, de 36 mm lungime și 23,9 mm înălțime, ceea ce îi conferea o suprafață de 860,4 mm2, de 2,3 ori mai mare decât suprafața senzorului lui D300, de 372,88 mm2. Senzorul lui D3 are circumferința pixelilor mai mare decât a aparatelor precedente, în format crop, ceea ce îi permite să capteze imagini cu mai puțin zgomot, în situații de lumină scăzută.

Aparatul foto avea încorporat un nou motor de imagine, denumit EXPEED, care permitea, pentru prima dată unui aparat foto de la Nikon, să folosească funcția de preview live (previzualizarea în timp real – o funcție care permite utilizarea ecranului camerei ca vizor; previzualizarea este generată prin proiectarea continuă și directă a imaginii formate de obiectiv asupra senzorului de imagine).

Tot pentru prima dată pentru un aparat digital datorită noului motor de imagine EXPEED, Nikon a introdus conceptul de Picture Controls, care permitea customizarea extinsă a modului în care aparatul înregistra o imagine, funcția fiind asemănătoare cu efectele filmelor fotografice. Există mai multe tipuri de Picture Controls, fiecare având posibilitatea de a fi customizat individual. Acestea sunt: Standard, Neutru, Colorat, Alb Negru, Portret, Peisaj și, la aparatele mai noi există și opțiunea Uniform. Atât motorul EXPEED cât și Picture Controls au fost continuu îmbunătățite de la prima apariție, pe aparatele D3 și D300.

Gama ISO a aparatului era, în mod nativ, setată între 200 și 6400, putând fi extinsă, între 100 și 25.600, foarte mult pentru anul 2007. Vizorul aparatului avea o acoperire de 100% și un factor de mărire de 0,7. Sistemul de focus era nou special conceput pentru a se încadra optim formatului full frame al senzorului și era compus din 51 de puncte de focalizare, cele mai multe de pe orice aparat foto din 2007. Corpul aparatului a fost proiectat de echipa de designeri de la Italdesign, condusă de cunoscutul designer industrial italian, Giorgetto Giugiaro. Nikon D3 folosește două sloturi pentru carduri CF și un acumulator cu o capacitate de 4000 de declanșări. A fost produs în Japonia și la lansare costa 5000 de dolari.

Review-urile aparatului au fost extrem de favorabile, punându-se accent pe calitatea imaginilor obținute la viteze ISO ridicate, cu puțin zgomot. D3 a fost folosit de către NASA în misiuni către Stația Spațială Internațională.

Nikon D3 a fost înlocuit de modelul D3X (același body, dar cu un senzor reproiectat, de 24,4 de MP, cu o gamă ISO de 100-1600) în decembrie 2008 și de D3S (senzor de 12,1 MP, dar reproiectat, ISO crescut la 12800, funcție de curățare a senzorului și poate reda video).

Noul model, D3S, a fost anunțat pe 14 octombrie 2009 și deși avea același body și megapixeli ca D3, interiorul era îmbunătățit. D3S este al patrulea aparat digital în format full frame de la Nikon și primul care putea să filmeze HD, 720p la 30 de cadre pe secundă. Senzorul de imagine a fost îmbunătățit cu o viteză ISO extinsă la 102400 și o calitate a imaginilor superioară comparativ cu modelul de dinainte. Motorul de imagine era de generație nouă, EXPEED 2, iar obturatorul avea acum o viața medie de 300.000 de declanșări. D3S a fost lăudat pentru calitatea imaginii la valori ISO ridicate, capacitățile de focusare și viteza de lucru.

În aprilie 2010, D3S a primit premiul de „Cel mai bun aparat foto DSLR profesional” de la Technical Image Press Association (TIPA), iar în august 2010, European Imaging and Sound Association (EISA) a prezentat D3S premiul European Professional Camera 2010-2011, pentru o sensibilitate ISO ridicată, combinată cu zgomot redus și un nivel ridicat de detalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *