Comparativ Nikon D3, D3S, D3X, D4, D4S, D5

Comparativ Nikon D3, D3S, D3X, D4, D4S, D5
Distribuie daca iti place articolul

Poate te-ai gândit să-ți cumperi un aparat de pozat, ai văzut mai multe modele, dar nu știi care este potrivit pentru tine. Mai jos am realizat un tabel cu caracteristici pe care le consider necesare în evaluarea performanțelor unui DSLR. Poți fi sau nu de acord cu selecția făcută de mine.

Un element important în alegerea unui aparat foto digital este, desigur mărimea senzorului de imagine, mai exact lungimea și înălțimea, exprimate în mm. Cu cât are o suprafață mai mare, cu atât mai bine, deoarece pozele ies mai calitative. Un al doilea aspect sunt megapixelii de care dispune senzorul: dacă sunt mulți, atunci aparatul poate capta detalii abundente, imagini clare, iar pozele pot fi printate în dimensiuni mai mari. Relația dintre dimensiunea senzorului de imagine și rezoluția sa sunt importante pentru a stabili performața fotografică, calitatea imaginii produse de un aparat dat. În ceea ce privește senzorul, rezultatele se bazează pe relația dintre aceste două caracteristici, dimensiune – rezoluție.

Distanța dintre doi pixeli se referă la distanța dintre centrul a doi pixeli adiacenți. Cu cât distanta este mai mare, cu atât aria pixelilor este mai mare, deci pixelii pot capta mai multă lumină, ceea ce va duce, teoretic, la imagini mai curate, cu mai puțin zgomot de imagine. Densitatea pixelilor se referă la câți pixeli se găsesc pe o suprafața dată. În general, cu cât senzorul este mai mare și mai nou, dimensiunea pixelilor și aria pixelilor mai mare, iar densitatea pixelilor mai mică, cu atât aparatul este mai performant.

Procesorul de imagine este un alt element important de care ar trebui să se țină cont atunci când îți alegi un aparat foto. Procesorul de imagine este folosit la o multitudine de sarcini: filtrare Bayer, demozaicare, reducerea zgomotului imaginii, gradul de claritate a imaginilor, scalare a imaginilor, corectare gama, îmbunătățire a imaginii / iluminare, conversia spațiului de culoare, codare JPEG, procese video etc. Cu cât este mai nou, cu atât este mai puternic, mai rapid, mai performant.

Sensibilitatea ISO este utilă pentru a stabili care este nivelul până la care un senzor poate capta detalii în situații de iluminare scăzută. Un ISO ridicat indică faptul că DSLR-ul poate realiza poze cu detalii decente chiar în situații de întuneric pronunțat.

Am inclus în analiză și durata de viață a obturatorului – mi se pare important – și câte poze poți realiza cu bateria aparatului la o singură încărcare.

Am colorat rezultatele, pentru o delimitare mai facilă. Verde înseamnă bun, albastru, mediu, galben, mai puțin bun, iar roșu, cel mai slab.

Compararea caracteristicilor camerelor digitale poate fi complicată și nefolositoare, într-o mare măsură, mai ales dacă se compară produse din generații diferite, pe o perioadă lungă de timp, deoarece tehnologia evoluează constant, deci aparatele foto din generație mai nouă, având aceleași specificații cu cele din generațiile anterioare produc imaginii mai bune, superioare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *