Nikon D4S

Nikon D4S
Distribuie daca iti place articolul

Nikon D4S este, poate, ultimul aparat foto digital „clasic” al producătorului japonez. Ce vreau să spun cu clasic? Adică este ultimul aparat foto care respectă un anumit patern, care se încadrează în anumite limite provenite de la predecesorii săi, începând cu D3 în 2007.

După părerea mea D4S încheie un ciclu, o etapă, un capitol, din producția de aparate foto profesionale de la Nikon, așa cum modelele D2HS și D2XS au reprezentat ultimele aparate create pe vechiul calapod introdus de D1 în 1999.

Nikon D4S este ultimul reprezentat al celei de-a doua generații de aparate foto ale producătorului japonez și reprezintă o încununare a cercetărilor și explorărilor tehnice și inginerești ale companiei. Un al treilea val de aparate foto a început cu lansarea lui D810 și, în special, a duo-ului D5 / D500, în ianuarie 2016. Un exemplu semnificativ este acela că D4S este ultimul aparat foto compatibil cu software-ul de editare foto de la Nikon, Capture NX2, înainte de înlocuirea acestuia cu varianta modernă Capture NX-D.

Nikon D4S a fost anunțat pe 25 februarie 2014 și reprezintă un upgrade incremental al versiunii precedente, D4. Noul aparat are, comparativ cu D4, un nou senzor de imagine, o nouă unitate de procesare a imaginii, o baterie nouă, un design îmbunătățit, un sistem superior de focalizare automată și o gamă ISO extinsă.

Cum îi spune și numele, D4S este un D4 îmbunătățit, în aceeași măsură cum D3S a reprezentat un upgrade al modelului D3. S are putea însemna „second”, adică un refresh, un produs 2.0, o variantă optimizată a modelului anterior, un update. D4S este mai rapidă, mai precisă și mai eficientă decât D4.

Nikon D4S are un senzor de dimensiunea 36 x 23,9 mm, cu o rezoluție de 16,2 megapixeli (4928 x 3280), la fel ca D4, însă este reproiectat pentru a capta mai multă lumină, având diverse modificări de ordin tehnic pentru a obține imagini cu un nivel al zgomotului mai redus. Nikon D4S poate reda imagini în format JPEG, TIFF și RAW, în două dimensiuni: normală – 16 MP – (12 sau 14 biți, comprimat fără pierderi, comprimat sau necomprimat) și mică – 4 MP – (12 biți necomprimat).

Îmbunătățit este și motorul de imagine EXPEED, aflat acum la a patra reiterație, fiind mai rapid cu 30% față de generația anterioară. Tonurile de culori sunt vibrante și redate cu fidelitate, iar gradațiile pronunțate sunt nuanțate subtil, calitatea fotografiilor fiind ridicată în intervalul ISO 100 – 25.600. Pentru situațiile în care lumina ambientală nu este suficientă, gama ISO poate fi urcată forțat până la valoarea de 409.600, dublu față de performanțele lui D4.

Aceste caracteristici sunt valabile atât pentru fotografii, cât și pentru videouri. Tehnologia de reducere a zgomotului special concepută pentru video păstrează claritatea chiar și în lumină scăzută. Aparatul poate filma Full HD cu o rezoluție de 1920 x 1080, la 60 cadre pe secundă, dublu față de modelul D4. În timpul filmatului, utilizatorul poate controla timpul de expunere, diafragma şi nivelurile audio. D4S oferă un semnal de ieşire HDMI de rezoluţie completă, necomprimat, către dispozitivele externe.

Perfecționările aduse performantelor de focalizare automată au îmbunătățit captarea și urmărirea la 11 fps, oferind în plus un control mult mai fin asupra zonei AF (Auto Focus), prin intermediul noului mod Zonă AF grup. Modul Zonă AF grup monitorizează constant cinci câmpuri AF diferite, oferind posibilităţi de captare îmbunătăţită şi de izolare a fundalului atunci când se fotografiază subiecte care sunt relativ mici şi situate aproape de un fundal cu contrast ridicat. D4S oferă performanţe îmbunătăţite de captare şi de urmărire, având funcţii AE/AF superioare faţă de modelul anterior. D4S are același sistem de focalizare 3500FX cu 51 de puncte utilizat și de celelalte aparate de top de la Nikon.

Unitatea de obturator este confecționată dintr-un compus de kevlar/fibră de carbon, este testată la 400.000 de declanşări şi are un timp de expunere de 1/8000 – 30 secunde, iar sincronizarea cu bliţul se poate efectua în numai 1/250 dintr-o secundă. Un nou mecanism de acţionare a obturatorului şi a oglinzii asigură imagini stabile pe vizor în timpul fotografierii la viteză ridicată. Expunerea se realizează cu ajutorul senzorului de 91.000 de pixeli, introdus odată cu modelul D4.

Pentru stocare, D4S folosește același sistem ca D4, un slot pentru carduri XQD și altul pentru carduri CF.

Designul aparatului a fost îmbunătățit, mânerul suferind o redimensionare pentru ca aparatul să poată fi ținut mai ușor, indiferent de conformația mâinilor și degetelor. De asemenea mânerul este mai neted, pentru un confort ridicat în timpul utilizării excesive. Printre modificări se și numără amplasarea mai judicioasă a butoanelor, ajustarea formei butoanelor de comandă pentru a îmbunătăţi operarea în condiţii de umezeală. La fel ca la modelul anterior, butoanele sunt iluminate. Modelul D4S este fiabil şi durabil, fiind protejat de un corp complet metalic, rezistent şi etanşat împotriva intemperiilor. Bateria este mai bună decât la D4, ajungând pentru 3020 de declanșări.

Nikon D4S a câștigat premiul “European Professional D-SLR Camera 2014-2015” și premiul „Beste Digital SLR Professional” acordat de TIPA.
D4S a fost înlocuit de Nikon D5 pe 5 ianuarie 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *