Apple Mac Pro – calculatorul dedicat profesioniștilor

Apple Mac Pro – calculatorul dedicat profesioniștilor
Distribuie daca iti place articolul

Înainte ca Apple sa fie o companie axată pe comercializarea de bunuri de larg consum, ea producea pentru profesioniști ceea ce aceștia aveau nevoie: calculatoare. Da, poate sunteți surprinși, dar trebuie să vă spun că Apple nu a intrat pe piață odată cu lansarea iPhone-ului.

Compania se numea, până în 2007 Apple Computer, Inc. dintr-un motiv bine întemeiat și anume: calculatoarele erau principalul business în care investea foarte mult efort. În anul 2006 Apple a făcut tranziția de la procesoare produse de IBM, care foloseau tehnologia PPC, la procesoare x86 produse de Intel. În urma acestei manevre, compania a încetat să producă și să comercializeze toate computerele cu procesoare PPC. Ultimul dintre ele a fost Power Mac G5, practic cel mai puternic calculator lansat de Apple până în acel moment. Înlocuitorul său a fost denumit Mac Pro.

Mac Pro este o serie de stații de lucru (calculatoare special concepute pentru aplicații tehnice sau științifice) care, în prezent, se află la cea de-a doua generație. În curând Apple va lansa și generația a treia despre care am discutat într-un articol separat. Prima generație a fost produsă între august 2006 și octombrie 2013, iar cea de-a doua, după decembrie 2013.

În acest articol vom discuta despre prima generație de Mac Pro, cel mai performant și configurabil computer produs de către Apple. Acesta face parte din familia Mac a celor de la Apple și este calculatorul high-end din această linie de computere în care mai găsim pe iMac, iMac Pro și Mac Mini.

Carcasa primei generații de Mac Pro este asemănătoare cu cea a lui Power Mac G5, ceea ce reprezintă un avantaj, din cauza ușurinței cu care poate fi updatat calculatorul. Singurele diferențe dintre cele două carcase sunt adăugarea unei noi unități optice, o rearanjare a mufelor conectoare, atât în fața, cât și în spatele unității și reducerea, de la două, la un singur ventilator, de dimensiuni mărite. Interiorul calculatorului a trecut printr-un proces de rearanjare a componentelor, reușind a fi mai customizabil decât Power Mac G5.

Datorită faptului că noile procesoare Intel generau mai puțină căldură decât generația anterioară PPC, s-a redus dimensiunea elementelor de răcire ceea ce a dus la o mărire a spațiului pentru acomodarea de componente adiționale. Pentru acces total la componente, se deschidea panoul lateral și se glisau diverse „ușițe” pentru schimbarea sau adăugarea de componente.

Până în 2013, atunci când a fost lansată generația a doua, Mac Pro a fost produs în cinci variante diferite, din a doua parte a lui 2006, la începutul lui 2008, la începutul lui 2009, la mijlocul anului 2010 și la mijlocul anului 2012. Compania a fost criticată după lansarea ultimei reiterații, din cauză update-urilor incrementale.

Deși a fost mărită capacitatea memoriei în format standard, de la 3 la 4 Gb și a fost crescută viteza procesorului, calculatorul folosea aceeași generație de procesor din 2010, Westmere-EP, și nu noua generație Xeon E5 lansată în 2011. Cele două reiterații sunt atât de asemănătoare încât au același model și anume MacPro5,1. Computerul a fost criticat din cauză că nu avea implementate tehnologii de ultimă generație, cum ar fi SATA III, USB 3 sau Thundebolt, deși modelele inferioare de Mac dispuneau de aceste îmbunătățiri.

Cel mai performant model, cel din anul 2012, venea cu patru căsuțe pentru hard-disk-uri. Căsuțele erau fixate fără cabluri conectoare, putând fi glisate pentru un acces facil. Calculatorul era echipat cu unul sau două procesoare Intel Xeon, cu câte 4, 6 sau 12 nuclee. Cel mai avansat model era echipat cu două procesoare de 6 nuclee de 3,06 GHz Westmere-EP X5675. Acesta nu este însă cel mai puternic procesor din gama oferită de Intel, cel mai performant fiind modelul X5690, ce are viteze de 3,46 GHz, însă Apple nu au echipat nici un calculator cu acest procesor. Prețul procesorului de 3,06 GHz era de circa 1440 de dolari. Memoria totală a computerului era de 64 GB de 1333 MHz DDR3 , iar acesta venea echipat cu o placă ATI Radeon HD 5870 ce are o memorie DDR5 de 1  GB.

Capacitatea de stocare putea fi customizată atât cu patru hard disk-uri clasice SATA de 7200 RPM și un cash de 32 de MB de câte 2 TB fiecare, ori cu patru SSD-uri de 512 GB fiecare. Ultimul sistem de operare pe care calculatorul poate rula este Mac OS High Sierra sau Mojave, dacă este echipat cu un GPU care să redea API-ul Metal de la Apple. Calculatorul venea la pachet cu sistemul de operare și suita de programe de divertisment și productivitate iLife’11.

Prima generație de Mac Pro a încetat a mai fi comercializată de către Apple în urma dezvăluirii noii generații, pe 22 octombrie 2013. Prețul de pornire a gamei din 2012, echipat cu două procesoare, era de 3.799 de dolari. Pentru o configurație completă și upgradată la maximum, cumpărătorul trebuia să scoată din buzunar 9.299 de dolari, cu 8 TB capacitate de stocare pe hard-disk, sau 11.299 de dolari, pentru varianta cu 2 TB SSD.

Dacă doreai să achiziționezi și două monitoare profesioniste de la Apple, 27-inch Apple LED Cinema Display, trebuia să mai plătești încă 2000 de dolari suplimentar. Ca o concluzie, să vedem pe ce plăteai, dacă doreai să ai cel mai performant calculator produs de Apple până în 2013:

Procesor: Două procesoare de 6 nuclee fiecare, cu viteza de 3,06 GHz, Intel Xeon Westmere-EP X5675

Memorie: 64 GB 1333MHz DDR3 ECC SDRAM

Stocare: 4 x 2 TB 7200-rpm Serial ATA 3Gb/s hard drive, 32 MB cache sau 4 x 512 GB SSD

Placa grafică: 2 x ATI Radeon HD 5770, 1 GB memorie GDDR5 sau 1 x ATI Radeon HD 5870, 1GB memorie GDDR5

Unitate optică: 2 x 18x SuperDrive cu suport dublu strat (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *