Nikon D4

Nikon D4
Distribuie daca iti place articolul

Lansat pe 6 ianuarie 2012, Nikon D4, noul vârf de gamă la companiei nipone, a reprezentat o nouă evoluție a aparatelor foto profesionale, axate pe viteză și fotografii cu detalii clare la niveluri ISO ridicate. Conceput ca un succesor al lui D3S, Nikon D4 îmbunătățea majoritatea caracteristicilor precedentului model. Noul aparat era destinat fotografilor specializați în jurnalism și evenimente sportive. Pentru pasionații de portret și peisaje, Nikon oferea vechia „bestie”, D3X, cu o rezoluție și o claritate a detaliilor încă de neegalat pe tărâmul DSLR-urilor full frame.

„Inima” noului aparat D4 era un nou senzor de imagine de 16,2 MP (4.928 x 3.280 pixeli), cu patru MP mai mult decât senzorului lui D3S. Aparatul are integrat un sistem de reducere a prafului prin curățarea automată a senzorului. Proiectat pentru a oferi o integritate remarcabilă a imaginii în cele mai diverse condiţii de iluminare, senzorul stabilea noi standarde de calitate și capta fotografii cu un nivel de zgomot redus. Datorită senzorului și noului motor de imagine, EXPEED 3, de ultimă generație, D4 realizează fotografii cu un interval dinamic mărit fața de modelul precedent, cu zgomot redus, chiar la valori ISO ridicate. Gama ISO a noului aparat variază între 100 și 12800, putând a fi extinsă până la incredibila valoare de 204.800, pentru fotografii în condiții de iluminare extrem de scăzută. Ca orice aparat profesionist de la Nikon, D4 poate fotografia RAW pe 12 sau 14 biți comprimat fără pierderi, comprimat sau necomprimat, alături de TIFF și JPEG.

În ceea ce privește performanțele video, Nikon D4 poate înregistra Full HD (1080p) la 30 de cadre pe secundă și oferă ieşire HDMI necomprimată la rezoluţie completă către dispozitive externe. Aparatul dispune de o intrare pentru microfon stereo şi o ieşire audio pentru căşti externe, pentru reglarea fină a sunetului.

Printre îmbunătățirile noului aparat putem enumera:

    • D4 oferă 11 fps, cele mai multe declanșări pe secundă din gama aparatelor Nikon.

    • Sistemul de recunoaștere a scenelor vine acum cu un nou senzor RGB de 91.000 de pixeli (față de vechiul sistem cu doar 1005 pixeli), care analizează atent fiecare scenă cu o precizie extraordinară.

    • Un obturator îmbunătățit, din kevlar și fibră de carbon, care are acum o durată de viață standard de 400.000 de declanșări, cu 100.000 mai mult față de modelele precedente.

    • Butoane iluminate pentru control total în situații de întuneric,

D4 a fost primul aparat foto care a folosit generația nouă de carduri de memorie XQD de mare viteză, concomitent cu cardul CF. Oricare dintre carduri poate fi utilizat pentru stocare principală sau pentru copii de siguranţă ori pentru stocarea separată a imaginilor NEF (RAW) şi JPEG; imaginile pot fi copiate de pe un card pe celălalt. Corpul aparatului este robust și bine protejat de praf și umezeală

Aparatul a primit premiul „European Professional Camera of the year 2012-2013”, „datorită capacității sale de a capta imagini de cea mai înaltă calitate chiar și în condiții extrem de dificile”.

Nikon D4 a fost înlocuit de D4S în februarie 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *