Pro Display XDR – companionul lui Mac Pro

Distribuie daca iti place articolul

Pro Display XDR – companionul lui Mac Pro

Prezentat concomitent cu computerul Mac Pro, noul monitor de la Apple este un gadget destul de interesant.
Anunțat pe 3 iunie, acest nou monitor cu o diagonală de 32 de inch (81 cm) înlocuiește generația anterioară de monitoare produsă de gigantul american, Apple Thunderbolt Display.
Ca design, se aseamănă cu noul calculator Mac Pro, având pe partea din spate același model de zăbrele și aceiași culoare, gri metalizat. Modelul de pe spate servește ca radiator, răcorind monitorul.

Monitorul are o lățime de 28,3 inch și o înălțime de 16,2 inch, oferind o imagine cu raportul de aproximativ 16:9. Grosimea panoului este de 1,1 inch.
Apple oferă două tipuri de display, cu sticlă obișnuită – care costă 5000 de dolari, sau cu sticlă matte special concepută pentru reducerea efectului de glare și de reflecție, care ridică prețul monitorului cu o mie de dolari, la 6000 de dolari. Monitorul este compus din cinci straturi, inclusiv 576 de LED-uri de culoare albastră pentru iluminarea din spate a ecranului în loc de alb, la o rată de reîmprospătare de 10 ori mai mare decât ecranul în sine și un sistem de “lentile personalizate și reflectorizante”.

Rezoluția monitorului este de 6016 ori 3384 pixeli (20,4 milioane pixeli), adică 6K. Densitatea este de 218 pixeli per inch. Monitorul poate afișa imagini cu o rezoluție îmbunătățită cu aproximativ 40% față de un monitor 5K. Cei de la Apple se laudă cu faptul că noul monitor poate reda imagini HDR de o înaltă fidelitate. De unde și numele de XDR (Extreme Dynamic Range). Douăsprezece controale modulează rapid fiecare LED, astfel încât zonele ecranului pot fi incredibil de strălucitoare, în timp ce alte zone sunt incredibil de întunecate. Toate acestea produc un contrast extraordinar, de 1000.000:1. Fiecare led este tratat cu un strat reflectorizant, și o lentilă specială reflectorizantă. Lumina se reflectă, se amestecă și se modelează între două straturi pentru a minimiza efectul de disipare a luminii și a oferi o imagine clară.

Luminozitatea standard a monitorului este de 1000 de cd/m2, iar dacă temperatura este de sub 25 de grade Celsius, monitorul atinge o luminozitate maximă de 1600 de cd/m2. Rata de refresh a displayului variază (47.95Hz, 48.00Hz, 50.00Hz, 59.94Hz, 60.00Hz). XDR suportă spațiul de culori DCI-P3, putând reda 1,073 miliarde de nuanțe. Are un unghi de vizualizare de178 de grade, atât orizontal, cât și vertical.
Tehnologia True Tone folosește un design al senzorului dual de lumină ambientală, cu un senzor în față și altul pe partea din spate, pentru a măsura mai bine gradul de iluminare a mediului ambiental, pentru ajustări mai precise ale culorii și intensității afișajului pentru o calibrare mai exactă. Fiecare dintre cele 576 de LED-uri este de asemenea calibrat individual și are profilul său de lumină stocat. Un algoritm utilizează apoi această informație pentru a determina intensitatea exactă a luminii la care fiecare LED trebuie să fie modulat pentru a produce cea mai bună imagine posibilă.

Separat, Apple pune la dispoziție și un suport pentru noul monitor. Costă cam cât un iPhone, 1000 de dolari. Cu ajutorul acestuia, monitorul se poate deplasa pe verticală pentru un confort sporit. În plus, monitorul poate fi glisat ușor între modul portret și peisaj. Lansarea suportului ca produs separat a atras critici, fiind criticat că prețul este prea mare pentru ceea ce oferă.

Lasă un răspuns